Psikolojik Travmalar/ Post Travmatik Stres Bozukluğu
Kişinin ruhsal ve bedensel varlığını sarsan inciten yaralayan her türlü olaya travma denir. Deprem, sel, savaş, taciz, tecavüz, kaza, hırsızlık, gasp kısaca fiziksel ve psikolojik şiddet görülen her durum travma ile ilişkili olarak ortaya çıkan post travmatik stres bozukluğuna neden olabilir. Travma yaratan durum ile karşılaştıktan sonra birkaç gün içinde başlayıp bir ay içinde aşağıda sıralanan belirtiler azalarak geçiyor ise, buna akut stres bozukluğu denmektedir. fakat eğer, belirtiler travmatik olaydan birkaç hafta ya da birkaç ay sonra ortaya çıkıyor ise bu duruma Post Travmatik Stres Bozukluğu denmektedir.
Akut Stres Bozukluğu doğal bir süreçtir fakat Post Travmatik Stres Bozukluğu sizi çok yorar, zorlar, duygu durumunuzu değiştirir ve tedavi edilmelidir. Belirtileri benzemekle birlikte en sık travma ile ilgili kabus benzeri rüyalar görme, yeniden yaşantılama (flash backler), yoğun korku, kaygı, endişe, tekrar olacağı ile ilgili kaygılı beklentiler, duygulanımda tepkisizleşme, bazen ise aşırı uyarılmışlık hali görülebilir.
Benzer olaylardan ve ortamlardan konuşmalardan sürekli uzak durma gibi kaçınma davranışları, sosyal çekilme, ortama karşı güvensizlik duyguları ortaya çıkabilir. Post Travmatik Strest Bozukluğu yaşayan birey; uyku sorunları, yogun kaygı, bunaltı ve depresif durumlar da çoğunlukla yaşar.
Psikolojik Travmalarda en etkili ve kısa yöntem EMDR ismi verilen ve sitemde videolu açıklamasını bulabileceğiniz yöntemdir. Zihninizden atamadığınız ve sizi hep kaygılandıran hatırladıkça korkutan ya da üzen bir anıya ihtiyacınız kesinlikle yok ve siz bu anı ile yaşamak zorunda değilsiniz, mahkûm değilsiniz. Kendiniz için bir iyilik yapın ve bugün yardım alın.