Ergenlikte Yalan söyleme
Her ergen yalan söyler çünkü herkes yalan söyler. Çoğu ergen özel hayatını gizli tutmak, anne babalarını kızdırmamak veya onlarla çatışmamak için açıkça yalan söylemek yerine bazı bilgileri eksik vermeyi de tercih eder.
Arkadaşlarıyla yaptıkları bazı şeyler aile tarafından tehlikeli ya da aile yapılarına uygunsuz bulunabilir. Tam da bu dönemde, beyin yapıları gelişir ve başkalarının da neler düşünebileceğini iyi tahmin etmeye başlarlar ve bu da onların bazı olası sonuçlardan kurtulmaları için yalana başvurmalarına sebep olur.
Yaptıkları ya da düşündükleri şeyleri kendisine kızılmasın diye aileden saklamak için yalan söylemeyi tercih ederler ama bu durum sıklıkla yaşanmıyorsa, görmezden gelinebilir ya da yalan üzerinde kısaca konuşulabilir. Ancak bazı ergenler bu yalanların dozunu artırır ve düzenli şekilde yalan söylemeye başlarlar, bu ciddi ailevi sorunlara yol açabilir. Burada önemli olan yalanın altında yatan esas meseleyi tespit etmek ve o sorunu çözmektir.
Yalan genelde büyük bir problemin görünen yüzüdür. Bu problem anne- babanın korku, kızgınlık ya da kaygı duyacağı ciddi bir mesele olabilir ama bazen de dikkat çekmek, cezadan kurtulmak ya da başkalarını etkilemek için yalan söyler.
Kendisinde eksik gördüğü bir alanı kapatmak için de yalan söyleyebilir ergen ama genellikle bu tür yalan aileye değil arkadaşlara söylenir. Genç eğer sıklıkla yalan söylüyor ise aile artık onun gerçek yaşantısından habersizleşmeye başlar ve bu durum sıkıntılı bir hal alır. Birkaç defa yalanı yakalanan ergen de aileden gördüğü tepkiden korktu ise, hakkında yalan söylediği olayların gerçeğini sizlere söylemekten daha fazla korkar ve yalan kronik hale gelir.
Bu durum yaşanıyor ise de yaşanmaması için de bir uzmana başvurmanız hem ergen hem aile için çok faydalı olur.