Ergenlikte psikolojik travmalar
Travma, hayatın günlük akışı içinde, beklenmeyen bir anda, insanın dayanma gücünü zorlayan ya da aşan bir durum olarak tanımlanabilir. Travmaların oluşmasında; ergenin olayı kendi benliğine yönelik ne büyüklükte tehlikeli algıladığı önemlidir. Olay ne kadar doğrudan tehdit oluşturuyorsa, etkisi o derece büyük olur.
Travmaya neden olan olaylar insan eliyle ortaya çıkmış da olabilir. Bu tip olaylar; hırsızlık, taciz, tecavüz, kazalar, tehdit, ergenin gözünün önünde yaşanmış ya da işlenmiş bir suç olabilir. Ya da okulda bir konuda rezil olduklarını algılamaları, okulda günlüklerinin okunması ya da istemedikleri bir anda gelen bir cinsel eylem, sunumda sözcükleri unutmaları vs. gibi durumlar da ergenler için travma sayıla bilmektedirler.
Bazı travmaların ise sadece bir kez ve kısa bir dönem için gerçekleşebilir. Bunlara örnek olarak yangın, deprem, çığ, kazalar, taciz vs. verilebilir. Bazı durumlarda ise travma çok daha uzun bir dönemi kapsar. Örneğin uzun dönemli tacize uğramak, savaş, mültecilik, rehin alınmak gibi. Ergenin başına travmatik algıladığı bir olay geldi ise bazen ergen bunu aşabilir ama bazen de bu travmatik anı onun hayatını olumsuz yönde etkileyip günlük işlevlerini aksatmasına sebep olabilir. Bu durumda hızlıca bir uzmana başvurmanız gerekir. Psikolojik travmalarda en etkili yöntem EMDR dir. (EMDR detaylı bilgi için tıklayın )