Ergenlikte Gündelik Sıkıntılar
Ergenlik (puberte), insanlarda meydana gelen "yetişkinliğe ilk adım" evresidir. Ergenlik, çocukluk çağı
ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve somatik olarak hazırlandığı dönemdir.
Ergenlik; fiziksel ve ruhsal değişimin en hızlı olduğu, bu fiziksel ve hormonal değişimin bireyi ister istemez çok etkilediği, ruhsal karmaşanın da bu etkilenme sonucu en üst seviyede olduğu gelişimin önemli bir dönemidir. Bu dönemde onlar için en önemli şey bir grubun parçası olmak, kendilerini tanımak ve ne olmak istediklerine karar vermektir. Bu sebeple gündelik sıkıntıları çok fazladır.
Arkadaş gruplarında sırlar çok önemlidir ve birleştirici özelliktedir. Ruhsal karmaşalar ve hızlı değişen duygular ile boğuşan genç arkadaşları ile kavga eder, çok normaldir ama ya o sırlar? Ya ait olmak istediği gruptan kopmalar? Ya okul içi statüsünün bozulması? Ya o gruptan koptuğu için hoşlandığı kişiden uzaklaşma düşüncesi? Bunlar bir yetişkin için komik sayılabilse de genç için korkunç durumlardır. Kim olduğunu bulmaya çalışan ergen bir yandan da bedensel değişiklerle uğraşır bu da yetmezmiş gibi dersler zorlaşır. Sonuçta bizim gündelik sıkıntı dediğimiz her şey onun için bir felakettir. Bu yüzden anlam veremediğimiz büyük tepkiler verir. “Boşver, takma, ergensin işte geçer”
demeniz onlara iyi gelmez. Onun istediği tek şey ANLAŞILMAKTIR. Bu sebeple problem size küçücük gelse bile onu çok etkiledi ve üzdü ise, bir psikoterapist ile onu görüştürmeniz onun için çok rahatlatıcı olacaktır.