Ergenlikte Depresyon
Ergen Depresyonu, hemen hemen her ergende kısa veya uzun süreli şekilde görülmesine rağmen kolayca gözden kaçtığı için ciddi sorunlara yol açabilme ihtimali bulunan bir durumdur. Nedenlerini bilmek ve dikkat etmek önemlidir. Ergenlik dönemi, erişkinler tarafından neşe ve çılgınlık olarak algılansa da bu dönem onlar için çok sancılı, hüzünlü ve üzüntülü bir dönemdir.
Durumu size şöyle özetliyim: Kimse onlara “Hey! Büyümek ister misin?” diye sormadı. Çocuktu onlar ama bir anda sesleri değişti, vücutları değişti, hormonları farklılaştı ve “Artık çocuk değilsin sen” tarzı şeyler duymaya başladılar ama onlar bunu istemiyorlardı ki! Hiç beklemediğiniz bir anda bırakmak istemediğiniz bir durumu bırakmaya zorlandığınızı ve başka bir duruma adapte olmak zorunda kaldığınızı düşünün üstelik bu niye oluyor onu bile bilmiyorsunuz. Ne hissederdiniz? İşte bu bahsedilen hüzün, yitirilen ve bir daha asla bulunamayacak çocukluğa duyulan hüzündür. Tüm şaşırtıcı davranışlara karşın, ergenler çoğunlukla mutsuz, durgun, isteksiz görünür.
Bazı ergen, ergenlik döneminin getirdiği duygusal çalkantılarla çevreye fark ettirmeden baş edebilirken, bazıları için bu o kadar da kolay olmaz. Bu dönemde; kendini boşlukta hissetme, kimsenin kendini anlamadığını düşünme, hayattan zevk alamama, hatta intihar düşünceleri belirebilir, bunlar Ergenlik depresyonun belirtileri arasında yer almaktadır.
Bunlara “Ergen işte” şeklinde bakmak, bazen depresyon çok ciddi düzeyde olmasına rağmen, aile tarafından fark edilememesine sebep olur. Dikkatli olalım! Ergenin kendisini; uzun süre üzgün ve boşlukta hissetmesi, günlük aktivitelere ilginin azalması, zevk alamaması, aşırı kilo kaybetmesi ya da alması, uyuyamaması ya da aşırı uyuması, nedensiz huzursuzluk hissetmesi, yaygın bir şekilde umursamazlık sergilemesi, sebepsiz yorgunluk ve bitkinlik hissetmesi ve konsantrasyon problemleri, depresyonun belirtileridir.
Bu durum hoş olmayan sonuçlara sebep olabilmektedir bu sebeple evladınıza profesyonel yardım aldırmanız çok faydalı olur ve sağlıklı bir kişilik yapılanmasına katkıda bulunur.