Şehit Adem Yavuz Sk. 6/6 Kızılay/ANKARA
tr
Boşanma süreci psikolojisi

Boşanma iki insan arasındaki duygusal ve kişisel beraberliğin sona ermesi olarak tanımlanmaktadır. Bazen bir çift  evli olarak kalabilir ama aralarında duygusal bir boşanma oluşmuştur. Ama ailelerin kendilerine yaklaşımı sosyal baskı, kültürün etkisi, dini inançlar, evlilik süresinde edinilmiş mülk ve paylaşımı, varsa çocuklarının durumu nedeniyle, çiftler bir arada yaşamaya devam etmekte; bazen de şekilsel olarak evlerini ayırmakta veya yasal olarak boşanmakta ama duygusal olarak birbirlerinden boşanmamışlarsa, birbirlerini ilişkiye çekmek ve itme arasında gidip gelmektedirler. Evli bir çiftin beraberliğinde sıkıntı hissi, keyifli hissetmekten daha fazla yoğunlaştığı noktada çiftin problemleri de başlamaktadır.

Evlilikte neden sıkıntı duygusunun arttığı sorunu ise çiftlerin dinamiklerine göre değişir. En sık görülen etkenler: Çiftin birbirini aşırı ölçüde kontrol etme ihtiyacı İlişkiyi kimin kontrol edeceği sorusu, güç savaşı Çiftlerden birinin ya da her ikisinin duygularında değişme ve eşlerin birbirini artık çekici ve erotik bulmaması ve çiftlerin birbiriyle konuşmaması İletişimlerinin çeşitli nedenlerle kesilmesi olarak tanım bulmaktadır.

Boşanma, tıpkı evlilik gibi bir “durum” olarak değerlendirilmektedir. Boşanmanın öncesi, sırası ve sonrasında yaşanabilecek bazı ortak özellikli duygulardan ve onlara eşlik eden davranışlardan söz etmek mümkündür. Bu uzun sürecin herhangi bir diliminde bir uzmana başvurulması, bu durumun daha kolay şekilde atlatılmasına yardımcı olacaktır. Unutulmaması gerekir ki, çiftlerin boşanabilmeleri için de ilişkilerinin düzelmesi gereklidir. Çatışma
devam ettiği sürece boşanma sancılı ve zor gerçekleşecektir.

Detaylı bilgi için bizi arayın
Uzman Klinik Psikolog Naz Öktem İletişim Bilgileri
Klinik: (0312) 2205998 E-mail: [email protected]
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

RANDEVU ve Detaylı Bilgi Almak İçin Beni Arayabilirsiniz